Eindelijk is het warm. Was jij er ook  zo aan toe?
En je kraamvrouw?
Voor haar herstel is het ook heel belangrijk dat zij het niet te koud zal hebben. Maar wist je ook dat het niet alleen voor de buitenkant geldt, maar ook voor de binnenkant van haar lichaam? 
Voor haar herstel is het belangrijk dat zij niet te koud eet en drinkt. Nu is het misschien nog niet zo moeilijk om niet echt koud te eten en te drinken, maar straks als het warmer wordt (mag toch hopen dat dat ook nog gaat komen) misschien wel.
Voor jouw kraamvrouw is het belangrijk dat zij zich comfortabel voelt, en dat geldt voor zowel haar buitenkant als haar binnenkant. 
Ik geef jou hier 3 redenen waarom zij niet te koud zou moeten eten en drinken.

1. Het kost haar teveel energie
Als jouw kraamvrouw veel koud eten en drinken nuttigt, dan gaat dat ten koste van haar energie, en dit heeft ze heel hard nodig voor haar herstel.
Zodra zij iets kouds eet, gaat haar lichaam als eerste aan het werk om het koude eten op te warmen. Hierdoor zal zij minder energie over houden voor haar herstel. Geeft zij ook nog borstvoeding, dan zal er ook een stuk energie gaan naar het aanmaken van de borstvoeding. Er blijft dan nog minder energie over voor haar herstel.

2. Haar darmen schrikken ervan.
Helemaal als de stoelgang van jouw kraamvrouw nog niet goed opgang is, is het voor haar niet handig om te koud eten en drinken te nuttigen. Want hoe hard haar lichaam ook aan het werk zal zijn om het eten op te warmen, het is nog niet echt op temperatuur als het de darmen bereikt. En darmen houden niet van te koud eten en drinken. Er ontstaat een soort van schrik reactie waardoor ze even wat minder goed hun best zullen doen om het eten goed te verwerken, wat weer obstipatie kan veroorzaken.

3. Haar dorstgevoel zal verdwijnen.
Drinken voor jouw kraamvrouw is belangrijk. In je werk zal je vaak tegenkomen dat jouw kraamvrouw dit vergeet. Maar wist je dat als zij te koud drinken drinkt dat haar hersenen een seintje geven dat de dorst over is, ook al heeft ze nog niet zoveel gedronken?
Niet goed dus. Zo zal zij nooit aan  2 liter per dag komen. (2-3 l. voor als ze borstvoeding geeft).

Wat kan jij nu doen dan?
Zorgen dat ze niet te koud eet en drinkt. Geen koude yoghurt, geen koude frisdranken, geen koude salades, geen koude smoothies, geen ijsjes, enzovoort.
Okay, dat is dan natuurlijk niet altijd even makkelijk. Maar stel dat ze nu wel een schaaltje yoghurt met wat fruit wil ofzo…. Dat kan. Zet bijvoorbeeld bij binnenkomst de yoghurt vast uit de koelkast. Of geef haar er iets warms te drinken naast. Een kopje kruidenthee o.i.d.
Wil ze wel een salade, dat kan ook, geef er dan een beker warme bouillon bij. 
Een beker koude melk bij de lunch, maak dan een tosti of iets anders warms voor haar klaar.

Op deze manier compenseer je voor haar en zal zij meer kunnen profiteren van haar eten en drinken.

Stel hier je vraag