Een snelle hap?

 

De warme maaltijd wordt een snelle hap in het kraamgezin waarin jij werkt of wordt er toch wat meer aandacht aan besteed?

Vroeger was het standaard dat er in de kraamgezinnen gekookt werd door de kraamverzorgenden. Nu kom ik vaak tegen dat het niet meer gebeurd, maar laat ik eerlijk zijn, ook vaak nog wel.

Maar of je het nu wel doet of niet, hoe zit het bij de gezinnen waar jij werkt? Gaan ze vaak voor de snelle hap, afhaalmaaltijden, magnetronmaaltijden of toch maar weer een boterham met een gebakken eitje oid. Of wordt er aandacht aan besteed en hoe hebben ze dat dan geregeld?

 

Snelle gezonde maaltijd

Eens een keer een  snelle hap is helemaal niet erg, moet ook gewoon kunnen vind ik. Maar met regelmaat, omdat het erbij inschiet is natuurlijk niet direct de bedoeling. Dit is over het algemeen wel de maaltijd met de meest verschillende soorten voedingsstoffen erin, het meest vitamines e.d erin. Dus echt wel een maaltijd om even bij stil te staan. Daarnaast is het in veel gezinnen ook vaak de maaltijd (bij veel ook jammer genoeg niet) waarbij even samen aan tafel gezeten wordt en de dag doorgenomen wordt. 

Ja en dan is er een baby die dit allemaal mooi in het honderd kan gooien. Net met het huiluurtje is begonnen, of er is kraamvisite te lang blijven zitten of aan het eind zijn de jonge ouders echt te moe om nog in de keuken te gaan staan….. 

 

Laat vrienden en familie koken voor een gezonde maaltijd voor de kraamvrouw

 

En wat ik dan gelukkig steeds vaker hoor is dat er vrienden en familie op zo’n moment bijspringen en zorgen voor de jonge ouders omdat ze weten hoe moeilijk het op deze tijd van de dag is.
Maar laatst hoorde ik ook een leuke oplossing. Een van jullie collega’s vertelde mij tijdens de online scholing die ik gaf dat zij bij een gezin gewerkt had waar de buurt deze zorg op zich genomen had. Deze kersverse ouders wonen in een vrij jonge buurt waar zo regelmatig een kindje geboren werd en zij namen tijdens de eerste periode de taak op zich om de kersverse ouders te voorzien van een voedzame en gezonde maaltijd.
Prachtig toch als zoiets ontstaat in een buurt?
Of ik hoorde zelf van iemand die standaard een ovenschotel maakte als er in de vriendenkring een kindje geboren was en dit ook als kraamcadeautje gaf. Ik hou van dit soort dingen.

Zo zal jij toch ook wel een heel aantal dingen weten of gehoord hebben hoe dit in de gezinnen opgelost wordt. Ik ben er benieuwd naar. Stuur mij jouw oplossing in een reactie hieronder.

Stel hier je vraag