Weet jij hoe het zit met bananen? Kan je ze nu wel of niet geven aan je kraamvrouw die last heeft van obstipatie……

Deze vraag krijg ik ook regelmatig tijdens de workshop ‘Gezonde voeding in het kraamgezin’. Want een stukje gaat ook over obstipatie en gezonde voeding.

Maar goed hoe zit het dan met die bananen.

 

Eerst even dit.

Een banaan bevat onder andere veel vitamine C dit is voor je kraamvrouw goed om haar weerstand weer op te bouwen. Daarnaast zitten er ook bijvoorbeeld de mineralen kalium en ijzer. Kalium kan je kraamvrouw goed gebruiken voor het reguleren van de bloeddruk en het zorgt ook voor het samentrekken van de spieren. Een goede dus voor na de bevalling.
Ook bevatten ze veel vezels en dit is weer goed voor een goede stoelgang……

 

En geven ze nu wel of geen obstipatie?

Ehhhhh dat is heel wisselend.
De een heeft er wel last van de ander weer niet. Bij de een werken rijpe bananen stoppend en bij de ander weer onrijpe bananen.
Maar 1 ding is duidelijk ze werken niet per definitie stoppend. Het is ook nooit wetenschappelijk bewezen. En toch zijn er mensen die er wel last van hebben. Ik zou het voor de zekerheid altijd even navragen bij je kraamvrouw. We zijn perslot van rekening allemaal anders en kunnen weer anders op bepaalde voedingsstoffen reageren.
Zorg wel dat je kraamvrouw voldoende drinkt, want dat is ook goed voor een goede stoelgang. Want geef je haar vezelrijk te eten en maar weinig te drinken, dan werken de vezels averechts en zullen ze voor verstopping zorgen.

 

Stel hier je vraag