Als ik moe ben, dan merk ik dat ik vaker zin het in zoetigheid, in iets dat mij snel even wat energie geeft.

Herken jij dit ook wel eens bij jouw kraamvrouw?
Dat ze veel zin in zoetigheid hebben?

 

2 redenen…

Daar kunnen 2 redenen voor zijn, of eigenlijk nog wel meer, maar ik ga er even 2 noemen. En daarna ga ik ook even 2 redenen geven waarom veel zoetigheid niet altijd even handig is.

Een reden kan zijn, dat jouw kraamvrouw moe is, net als ik. Dit kan komen doordat het herstel van haar bevalling haar veel energie kost. Maar natuurlijk ook door de gebroken nachten. Die slurpen namelijk ook veel energie op. Ze is dus best wel moe en wil steeds snel even wat energie hebben.

Maar ze kan ook last van de kraamtranen hebben en zich heel verdrietig voelen. En uit onderzoek is gebleken dat als je je verdrietig voelt en behoefte hebt om dit weg te eten (zgn emotie-eten) je dan opzoek gaat naar zachte dingen om te eten. En als ik het zo bedenk, dan zijn veel zachte eetbare dingen zoete etenswaren. 

 

Is dit erg?

Nee hoor niet altijd. En er soms aan toegeven mag jouw kraamvrouw ook best. Maar merk je dat ze steeds weer naar zoetigheid vraagt en het gezondere toch wat meer laat staan, dan is het toch even handig om iets te ondernemen.

Waarom het niet zo handig is?
Teveel zoetigheid eten kost energie. Jouw kraamvrouw gaat er lusteloos van worden. Dit komt doordat haar bloedsuikerspiegel enorm aan het schommelen is en daar zal ze moe van worden.

En een andere reden waarom teveel zoetigheid niet zo’n goed idee is, het is niet goed voor de stoelgang. De obstipatie kan ervan aanblijven of het tegenovergestelde kan gebeuren ze kan er diarree van krijgen. En beide is niet prettig voor jouw kraamvrouw.

 

Wat kan jij doen!?

Wat kan jij doen?
Probeer of ze meer gezondere dingen wil eten, zodat haar bloedsuikerspiegel minder hard aan het schommelen gaat. Dit kan je doen door haar meer vezels bij de maaltijden te geven, meer eiwitten (denk aan een gebakken eitje, of een tosti ham-kaas oid bij de lunch) en meer groente (een kop gevulde groente soep kan soms een super opkikker voor haar zijn). Maar ook als tussendoortje kan je haar iets gezonders gaan geven. Een rijstwafel met een gekookt eitje, fruit, schaaltje yoghurt, wat rauwkost met wat humus om in te dippen, handje noten, geroosterde boterham met boter en appelstroop. 

 

Ik hoop dat je hier wat mee kan.

 

Stel hier je vraag