Wat was ik soms aan het plannen toen onze tweeling dochters er nog maar net waren. Wanneer kan ik douchen, wanneer zijn zij weer aan de volgende fles toe, wanneer kan ikzelf dan even wat eten, wanneer kan ik even naar buiten, wanneer……..
Ik vond het niet allemaal even makkelijk.

 

Regelmaat krijgen, pfffffff

Eerst lag ik een week in het ziekenhuis met onze meiden en daarna kregen we ook gelukkig nog voor 5 dagen een kraamverzorgende. Dus de regelmaat werd eigenlijk voor mij geregeld.
Maar toen…. toen geen regelmaat meer vanuit het ziekenhuis, geen kraamverzorgende die mij vertelde over het hoe en wat, mijn man die weer aan het werk moest. Toen was het plannen geblazen. Gelukkig kan ik dat goed, maar ik vond het toch een hele uitdaging, want naast de zorg voor onze meisjes moest ik natuurlijk ook nog goed voor mijzelf zorgen.

Komt je dit bekend voor?

Kraamvrouwen die zich afvragen hoe dat moet nadat jij weg bent?
Ze zullen over het algemeen best goed voor hun kindje zorgen, want daar gaat ook de eerste zorg naar uit van de kersverse ouders. Maar de zorg voor zichzelf wordt nog wel eens vergeten.
En ik denk natuurlijk wanneer wordt er door de jonge moeder gegeten en dan ook nog een gezond gegeten.

Houvast

Zelf ging ik vaak de avond van tevoren bedenken hoe ik het de volgende dag zou kunnen doen.
Ik had een lijstje met de tijden dat de meiden hun fles kregen, en daar tussendoor plande ik de dingen die gedaan moesten worden zoals het badje, zelf eten, aankleden van de meiden, zelf aankleden, eventueel boodschappen, enz, enz….

Dit gaf mij veel houvast.

Ook zorgde ik ervoor dat ik niet elke dag boodschappen moest doen. Dat zorgde er voor dat ik altijd wat in huis had om toch iets te eten en ook gezond te eten. Gelukkig kon je zo’n 18 jaar geleden ook al online de boodschappen bestellen en dat deden wij dan ook. Appie was toen echt mijn ‘vriend’….. (Hihi) En nu kan je zelfs uit meer ‘vrienden’ kiezen.

En als laatste, ik kon naast het plannen ook makkelijk los laten. Als ik op een dag iets had gepland en het lukt om wat voor reden ook niet, dan deed ik dat niet, of het werd naar de volgende dag geschoven zonder dat ik mij er rot over voelde. Stofzuigen kon best een dagje uitgesteld worden of ’s avonds door manlief gedaan worden of de vaatwasser uitruimen of wat dan ook.

Plannen is niet makkelijk

Wat ik belangrijk vond was de zorg voor onze meisjes moest door gaan, maar ook de zorg voor mijzelf. En het andere was soms helemaal niet belangrijk, helemaal als onze meiden een regeldag hadden of ziek waren of ik zelf niet voldoende geslapen had o.i.d.

En lukte het dan altijd…..Nee, echt niet, maar dat is ook niet erg als het dan na een onregelmatige dag of korte periode maar weer opgepakt wordt.

Is dit iets wat jij ook aan jouw kraamvrouw door geeft? Of heb jij nog een andere tip. Laat het mij weten.

Dit was niet direct een stukje over gezond eten  voor jouw kraamvrouw, maar indirect toch ook weer wel. Gezond eten hoort namelijk ook bij regelmaat, het hoort bij een algeheel herstel en het hoort bij een gezonde kraamvrouw.

Stel hier je vraag