Wel of niet?

Als de kraamvrouw voldoende gevarieerd en gezond eet moet zij dan nog extra vitamines slikken?
Het antwoord is Nee!
Bij een gezond gevarieerd voedingspatroon hoeft dat niet. Maar dan moet de kraamvrouw of de vrouwen die borstvoeding geven wel voldoende buiten komen.

Klopt dit wel?

En logischer wijs kwamen er kraamverzorgenden met de vraag of dit wel klopte, want hoe zit dat dan met vitamine D. Dit moet je toch wel laten slikken.
De adviezen vanuit het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad zijn hiervoor in 2012 gewijzigd.
De vrouwen die borstvoeding geven hoeven in principe dus geen extra vitamine D meer te slikken.
Wel geldt er nog het advies voor de kinderen van 0-3 jaar om dit te doen. Kinderen die borstvoeding krijgen, krijgen anders niet genoeg binnen omdat de moeder niet voldoende via de melk aan haar baby door kan geven.  Maar ook bij kinderen die de fles krijgen moet er extra vitamine D gegeven worden. Er zit d vaak al iets bij in de flesvoeding maar dit blijkt niet voldoende te zijn.

 

Uitzonderingen.

Ook voor vrouwen met een donkere huidskleur of vrouwen die zich helemaal met kleding moeten bedekken of vrouwen die niet of nauwelijks buiten komen is het verstandig om extra vitamine D te slikken.

 

Waar zit het in?

Vitamine D zit in de het volgende eten: roomboter, halvarine, margarine, volle melkproducten en vette vis zoals makreel, zalm, haring, paling (2 keer per week), maar ook in vlees en eieren zit vitamine D

Stel hier je vraag