Eerst was ik juf in het basisonderwijs,
toen werd ik voedings- en gewichtsconsulent
en nu ben ik weer eigenlijk een soort juf…

2015

Als je mij zo’n 5 jaar geleden had gevraagd naar wat ik nu zou doen, dan had ik niet geantwoord dat ik scholingen aan kraamverzorgenden zou geven. Ik wilde toen meer de kant op van het begeleiden van zwangeren, zodat zij gezonder zouden gaan eten en drinken tijdens hun zwangerschap.
Alleen merkte ik dat ik het 1 op 1 niet altijd even leuk vond. Maar als ik informatie mocht geven tijdens het Centering Pragnancy, bij de verloskundige praktijk bij mij in de buurt, dan merkte ik dat ik informatie overdracht toch wel heel erg leuk vind om te doen.

Hoe is het dan gekomen dat ik nu voor groepen kraamverzorgenden sta?
Dit gebeurde eigenlijk toevallig.
Een collega van mij vertelde dat zij de scholing ‘Gezonde voeding in het kraamgezin’ ontwikkeld had en deze aan groepen kraamverzorgenden gaf. Maar zij vond het voor groepen staan eigenlijk helemaal niet zo leuk. Ja en toen hoefde ik niet lang na te denken. Dit wilde ik wel voor haar doen. Ik vind het namelijk wel leuk om voor groepen te staan, ik vind het heel leuk om kennis over te dragen.
Na een korte samenwerking met deze collega wilde zij eigenlijk alles aan mij overdragen. Dit heb ik met 2 handen aangegrepen. En nu richt ik mij echt alleen nog maar op de kraamperiode.

Waarom alleen de kraamperiode?
Al werkende kwam ik er achter dat er van alles te vinden is over gezondheid voor en tijdens de zwangerschap, gezondheid na de kraamperiode voor als de kraamvrouw wat aan haar zwangerschapskilo’s wil doen. Er is ook van alles te vinden over hoe zij het kindje zo gezond mogelijk kan opvoeden.
Ik vind toch echt dat er een gat zit in de gezondheidsadviezen.
Ik miste de adviezen voor tijdens de kraamperiode. En dat klopt ook, daar is niet zo heel veel over te vinden.
Nu ben ik ook bezig met een nieuwe scholing aan het ontwikkelen (wel even geduld hebben hoor hij is nog lang niet af) over borstvoeding en gezonde voeding, en wat lees ik ook tot mij verbazing, dat het kindje voldoende van alle benodigde voedingstoffen binnen krijgt. Het maakt niet echt uit wat de moeder eet. Ja voor een klein deel wel, maar het kindje zal er niet echt onder lijden. Maar blijkt een kraamvrouw die borstvoeding geeft onvoldoende te eten of onvoldoende voedingstoffen binnen te krijgen dat dit vooral ten koste gaat van haar zelf en haar conditie.

Dusssssss…. hierom…..

Want jij kent ze vast ook wel, nieuwe moeders die altijd maar moe zij en weinig puf hebben en zo.
Ja logisch dat ze misschien heel moe is wordt er vaak gedacht, ze heeft gebroken nachten, moet aan een heel nieuw ritme wennen en is misschien ook al weer aan het werk.
Maar weet je wat voor deze jonge moeders vaak een hele grote valkuil is? Ze zorgen super goed voor hun kindje, maar daarbij vergeten zij zich zelf. Ze zullen eerder naar ongezonder eten grijpen omdat dit misschien snel even energie geeft, of ze zullen makkelijker iets thuis laten bezorgen omdat ze te moe zijn om nog wat voor zich zelf klaar te maken.

Waarom ik mij dan niet tot de nieuwe moeders/vaders richt?
Jij als kraamverzorgende mag in zo’n belangrijk moment van het leven van jonge ouders even mee helpen, dat je misschien niet eens weet hoeveel dat van invloed is voor na de kraamperiode.
Enne misschien ga ik mij ook nog wel een keer tot deze groep richten, maar voor nu vind ik het super leuk om voor groepen kraamverzorgenden mijn scholingen te mogen verzorgen en er nieuwe voor te ontwikkelen.

Waar zou jij nog een scholing over willen volgen die over voeding voor jouw kraamvrouw gaat? 
Laat je het mij hieronder in een reactie weten? Ik ben benieuwd.

Stel hier je vraag