Bleke kraamvrouw.

Herken je dat??? Je komt een nieuw gezin binnen en je ziet een bleke, lusteloze kraamvrouw op bed liggen.
Bij jou gaat dan misschien direct al een lichtje branden en al bladerend door de papieren zie je dat jouw gedachten kloppen…. een ijzer tekort door het vele bloedverlies tijdens de bevalling.

Hier ga jij haar natuurlijk bij helpen. Alleen hoeft ze nog geen pillen te slikken en eigenlijk wil ze dat ook niet, wat nu……

 

Goede eten.

Voeding, dat is nu het antwoord.
Maar welke voeding dan. Biefstuk is algemeen bekend en ook heel goed. Alleen omdat nou 3 keer op een dag voor te schotelen????

Gelukkig is er meer.
Ik geef je nu een aantal tips waarmee jij je kraamvrouw kan helpen haar ijzer gehalte weer wat te verhogen.

• Zorg dat ze tijdens de maaltijden geen koffie, thee of melk drinkt. Dit mag ze wel doen tot ongeveer een half uur voor of na de maaltijd (liefst wat langer). Deze producten zorgen er namelijk voor dat het ijzer uit het eten minder goed tot helemaal niet in het lichaam wordt opgenomen. Dat zou dan toch zonde zijn van al het goede wat jij haar geeft.

• Geef je kraamvrouw een glas sinaasappelsap te drinken bij het eten. De vitamine C die hierin zitten zorgen ervoor dat het ijzer vanuit het eten veel beter wordt opgenomen. Je mag haar natuurlijk ook gewoon een schaaltje met fruit geven en er een glas water bij te drinken. Als er maar vitamine C bij gegeven wordt.

• Wist je dat er ijzer in zowel dierlijke als plantaardige voedingsbronnen zitten? Maar het ijzer uit de dierlijke voeding wordt beter door je lichaam opgenomen.

• Eten wat jij je kraamvrouw kan geven om haar ijzer tekort aan te vullen is: Rundvlees, eieren, donkere bladgroenten, peulvruchten, rode bessen volkoren producten, aardappelen, appelstroop (mits het ook gemaakt is met suikerbietensiroop), noten, gedroogde zuidvruchten zoals abrikozen en rozijnen

Hier moet je vast wel wat mee kunnen in jouw kraamgezin.

Stel hier je vraag